Zand, Zee, Zon - Reisverslag uit Barra de Santiago, El Salvador van Barbara Drift - WaarBenJij.nu Zand, Zee, Zon - Reisverslag uit Barra de Santiago, El Salvador van Barbara Drift - WaarBenJij.nu

Zand, Zee, Zon

Door: Barbara

Blijf op de hoogte en volg Barbara

13 Januari 2006 | El Salvador, Barra de Santiago

Hallo allemaal,

Het is al weer ruim een week sinds de laatste update, dus hier weer een nieuwe aflevering van Barbara-in-Mexico (?!) in El Salvador. :-)

De afgelopen week weer heel veel mooie plekjes van dit prachtige land gezien. Natuurlijk nog steeds op sleeptouw bij m´n nieuwe adoptie-familie en dat is erg gezellig! We zijn de 5e de zoon van de familie op gaan halen van het vliegveld, wat iets langer duurde dan gepland, want z´n koffer was niet aangekomen en dus moest hij een rapport opmaken. Daarna zijn we meteen doorgegaan naar het strand. Het dorpje aan het strand heet Barra de Santiago en is erg klein en gelegen langs een zandweg. Er is daar helemaal nix en zodra het donker is, is er ook echt nix meer te beleven.

Omdat ik op uitnodiging van de familie was en gratis in hun strandhuis/-hotel mocht verblijven, werd ik als hulpje ingezet voor allerlei leuke kleine klusjes om zo m´n steentje bij te dragen. Zo heb ik geleerd vis in te kopen bij een lokale visser en ik heb ´s middags en ´s avonds geholpen bij het eten koken. Het strand is rustig, maar wel erg winderig, kleine zandstormpjes voor een lichte body-scrub en 3 dagen later vind je nog zand in je oren etc.
De zee heeft prachtige golven en is perfect voor surfers die speciaal voor de beroemde golven naar El Salvador komen. De Pacifische kust staat sowieso behoorlijk bekend om de surf-golven. Dit is onwijs mooi om te zien, maar jammer genoeg wat minder geschikt om lekker rustig in te zwemmen. :-(

Maar gelukkig waren er nog de hangmatten om in te relaxen en kokosnoten om lekker uit te drinken en daarna de kokos eruit te lepelen. De zonsondergang was trouwens prachtig, we zijn in een bootje naar "la bocana" gegaan, dat is waar de zee in de rivier overloopt. Daar was het water iets rustiger en heerlijk om in te zwemmen en niemand die je lastig valt. Hier en daar een visser en dan heb je het wel gehad. Toen ik de familie vertelde dat je in NL ´s zomers bijna van handdoek op handdoek naar de zee kan lopen zonder het zand te raken, waren ze erg verbaasd. Ze vroegen me of het water dan zo lekker schoon en warm was dat iedereen zo graag naar het strand gaat... haha, jullie begrijpen vast wel dat ik ze maar moeilijk kon uitleggen dat dat niet het geval was.

Na de dag en nacht en dag aan het strand zijn we weer terug gegaan naar San Salvador. De volgende ochtend stond er al weer een nieuw plan voor de deur, om 6.00u zouden we op weg gaan naar de cabañas (=hutjes) in de bergen. Ik verwachtte wat houten hutjes in het bos, zonder electriciteit en met koud water. Dit keer bleek de accomodatie tegen alle verwachting in een prachtig mooie opgeknapte boerderij te zijn, volledig ingericht met keuken, picknicktafels, maarliefst 3 schoorstenen en onwijs mooie slaapkamers met een 2-persoonsbed voor mij alleen, mét een heerlijk matras!! Echt geweldig!
We zijn eerst voor een wandeltocht gegaan in de omgeving en naar de top van de berg gewandeld (geklommen) voor mooi uitzicht en wéér een prachtige zonsondergang.

Daarna kon ik aan het eten koken beginnen. Ze hadden ravioli meegenomen, die ooit bevroren was, maar nu, ontdooit, één grote ravioli geworden was... :-( en dat mocht ik gaan opknappen. Erg leuk, omdat ik ten eerste nog nooit ravioli had klaargemaakt, wat nog wel te doen is, maar nu moest ik eerst alle ravioli´s uit elkaar zien te krijgen, zonder de "kussentjes" kapot te maken. Gelukkig kijken ze hier niet zo nauw en had iedereen honger tegen de tijd dat het klaar was, dus niemand had echt in de gaten wat een ramp het geworden was... haha!

´s nachts trouwens nog een leuke (domme) ervaring opgedaan. Zo rond 2.00u ´s nachts naar de toilet gegaan, die half buiten het huis was en bij het achter me dicht trekken van de deur, realiseerde ik me niet dat ie van buitenaf niet open gemaakt kon worden, zonder sleutel. Daar kwam ik natuurlijk achter toen ik weer terug m´n warme, zachte 2-persoonsbed in wilde... :-(

Ik zat letterlijk opgesloten op de WC. Ik hoopte dat er al gauw iemand anders naar de WC zou moeten, die me kon vrijlaten, maar helaas... bovendien was het er nog koud ook en ik had alleen een trui om me warm te houden. Ik heb geprobeerd iemand te roepen, maar wilde niet iedereen wakker maken, dus bleef maar hopen dat iemand anders ook naar de WC zou moeten. Jammer genoeg hoorde ik om 7.00u ´s ochtends pas de eerste voetstappen en werd ik eindelijk bevrijd!
Nou, lekker is dat, heb je eindelijk een lekker bed, met zacht matras en dan breng je nog de hele nacht door op een koud toilet!

Op de heen en terugweg naar deze boerderij hebben we nog wat kleine dorpjes bezocht en wat sight-seeing gedaan in de omgeving. Zo ook een prachtig krater-meer gezien (weet niet meer hoe het heet). En natuurlijk weer de lokale `pupusas´ gegeten.

Gisteren zijn we weer naar het strand geweest in Barra de Santiago en heb ik eindelijk m´n kook-kunsten kunnen tonen bij het klaarmaken van een heerlijke verse vis. Ik was er zelf verbaasd van hoe goed ie smaakte... en dat op een zelfgemaakt vuurtje van kranten en gedroogde kokosnoten in het donker... ja, ben er trots op! ;-)

De afgelopen (ruime) week in El Salvador was fantastisch en ik ben blij dat ik zo halsoverkop heb besloten hier naar toe te gaan. De mensen zijn onwijs vriendelijk en behulpzaam en het land heeft een zeer diverse natuur. Bovendien is het land zeer rijk aan heerlijke natuurproducten, zoals koffie, suikerriet, bananen, kokosnoten en alle tropische vruchten. Het zou me niet verbazen als ik hier nog eens terugkom op een volgende reis.

Nu ben ik min of meer aan het plannen om weer terug te gaan naar Mexico, want over 2 weekjes vlieg ik alweer naar NL.

** Oh ja, voor degenen met wat invloed in de vliegwereld... mijn vluchtnummer is KL686, 25jan STD 21.00LT MEX-AMS, ik verwacht natuurlijk wel een A-statusje en een EX-Bag FOC commentje ;-) **

Als alles goed gaat en KLM haar best doet kom ik de 26e rond 14.00u op Schiphol aan, dus José je kan alvast beginnen aan je spandoek (schaam me nu al, maar goed, hoort erbij).

Nog 2 weekjes te gaan, dus er kan nog van alles gebeuren. Ik hou jullie zoals gewoonlijk weer op de hoogte.

Liefs,
Barbara

• 13 Januari 2006 - 08:09

Cherish:

He Bar, dat vastzitten op het toilet is dus ook echt iets dat mij zou overkomen.. heb wel medelijden met je dat je daar heel de nacht hebt vastgezeten.. maar aan de andere kant heb je wel weer veel mooie dingen gezien en meegemaakt.. Ben nog steeds jaloers op je hoor.. Sorry dat ik zo weinig van me heb laten horen maar in tegenstelling tot jou heb ik echt een k*tjaar gehad.. Hoop
    je snel te zien.. x Cherish

• 13 Januari 2006 - 10:28

Judith:

Hoi Bar! Zit me echt te vebazen dat die mensen zo vriendelijk zijn daar! Ze nemen gewoon een vreemde tijdelijk op in hun gezin, zomaar voor niets, dat kan je je hier toch niet voorstellen?! Jammer dat dit alweer (bijna) je laatste verhaaltje was, mar wel leuk dat je er weer bijna bent! Zie je snel, beso Judith (PS ik ben happier dan happy, ga gewoon 2,5 week naar de OS in Turijn!)

• 13 Januari 2006 - 11:44

Mieke:

Haai Bar! Wat leuk dat dat gezin jou overal mee naartoe sleept! Dat je dan vervolgens opgesloten in een toilet is dan wel jammer haha! Maar het is wel een grappig verhaal! Heel veel plezier nog de laatste weken, geniet er nog lekker van. Liefs Mieke

• 13 Januari 2006 - 15:22

Manja:

Hoi Bar, ik vertelde mijn collega ook al over die aardige mensen daar en wij hebben het er ook al over gehad dat je het je niet kunt voorstellen hier dat mensen zo aardig zijn. Hé nog veel plezier en een herhaling van je wc incident zal je nu niet snel meer hebben denk ik ;-).See you soon!

• 13 Januari 2006 - 18:15

Maarten En Dolinda:

Nooit verwacht dat El Salvador zo vriendelijk was! Doet inderdaad goed om te horen dat er nog echt vriendelijke mensen zijn.
    Geniet nog van je laatste dagen.
    Maarten en Dolinda

• 15 Januari 2006 - 14:29

Jose:

He stakker, wie sluit zichzelf nou op in de wc!!! Maar ik ga ff mijn charmes loslaten op het klm personeel,komt goed. Dikke kus

• 17 Januari 2006 - 20:59

Anna:

Hoi Bar, Dat wc gebeuren was wel balen zeg! Maar wel weer een leuk verhaal om na te vertellen. Ben blij dat je het nog steeds zo naar je zin hebt. Met al die aardige mensen. Geniet nog van je laatste 2 weken.
    Ik ben blij dat je terug komt. Kunnen we weer lekker bijkletsen, (en dansen in de Baja.

Tot Snel

Veel liefs Anna

• 18 Januari 2006 - 16:38

Judith:

Hee Bar! Zie nu pas de foto's! Maar mis jouw een beetje erop, was juist benieuwd hoe je haarcoupe er nu uitziet, zitten de vlechtjes nog mooi? Nog maar iets meer dan een week, geniet van laatste weekje! x