Rodeo, Charradas & Tula
Door: Barbara
Blijf op de hoogte en volg Barbara
07 November 2005 | Mexico, Mexico-stad
Hola Amiguitos,
Waar was ik gebleven? Oh ja, “El día de los muertos”, oftewel ´de dag van de doden´. Ik begreep in het begin niet precies waar dit nou om draaide, maar un is het me redelijk duidelijk. Deze dag wordt gezien als een soort vakantie voor de doden, ze komen gezellig een dagje terug in de wereld van de levenden. Daarvoor is natuurlijk een goede receptie zeer belanrijk; vandaar de altaren. Voor de doden die men wil verwelkomen, maakt men een altaar met daarop allerlei favoriete lekkernijen van de dode, eventuele persoonlijke bezittingen van toen de persoon nog leefde, foto´s, water, kaarsen, bloemen enz.
Er wordt ook een heel pad gemaakt van kaarsen en bloemblaadjes, zodat de dode ´weet´ waar ie naartoe moet. De mensen blijven dan gerust de hele dag op het kerkhof (waar de meeste altaren gemaakt worden) of waar dan ook. Men ontbijt, luncht en eet het avondeten hier. Je ziet niemand huilen of verdrietig zijn, het is dan ook een feest, want dit is de enige dag in het jaar dat de geliefde overledenen terug zijn, en dat wordt gevierd! ;-)
Jammer genoeg heb ik dit hele gebeuren niet van heel dichtbij meegemaakt, omdat op de dag/avond dat alles gebeurde (2 november), ik last had van cholera (of iets dergelijks) in m´n maag en niet kon zitten of staan van de pijn. De volgende dag zijn we alsnog naar het centrum gegaan, maar helaas was alles al weer opgeruimd en was er niets meer te zien van de rituelen van de dag ervoor.
Afgelopen zaterdag ben ik met een nog 2 meiden en 2 jongens van de TEC naar de ranch van Diego, een vriend van me, gegaan. Hij studeert zelf ook op de TEC en woont met z´n broers in Mexico City, maar z´n moeder (vader is overleden) woont op hun ranch zo´n 2 uur vanaf Mexico City. Toen we daar aankwamen, in the middle of nowhere, zijn we erg hartelijk ontvangen door z´n moeder en hebben we eerst heerlijk gegeten met zo´n 15 man (er waren nog meer gasten) en na uitgebuikt te hebben, zijn we naar de paarden gegaan. Diego heeft 2 paarden en een aantal jonge stiertjes waar ze op oefenen met lasso´s. Ik heb zelf ook geprobeerd te ´lassoën´, maar das nog verdomd moeilijk!
´s Avonds zijn we met een groep van een stuk of 10 á 12 naar de plaatstelijke kermis gegaan (nog steeds in the middle of nowhere) en daarna zijn we naar een Rodeo gegaan. Dit was voor het eerst dat ik een rodeo van zo dichtbij heb meegemaakt. Ik zat op het hek, soms maar een paar centimeter van de stier af. Het was echt gaaf om te zien, hoe lang die ´cowboys´ het volhouden om op zo´n wilde stier te blijven zitten. En die beesten zijn echt wild, daar was die “electrische stier” waarop ik in Eurodisney heb ´gerodeod´ nix bij. Het grappigste was nog dat dit alles midden in de nacht gebeurde. De eerste stier ging rond 0.30u van start en rond 2.00u zijn we weggegaan. Er waren in totaal 9 stieren en wij hebben er zo´n 6 a 7 gezien.
De volgende ochtend (zondagochtend) zijn we door Diego´s moederuitgenodigd voor een typisch zondags ontbijt uit de regio... Barbecoa de borrego. Dit is letterlijk schaaps-barbeque... als ontbijt! Maar goed, voor alles een eerste keer. Wat schaaps- (of lams-) vlees op een tortilla, beetje zout, limoen en evt. uitjes... het vult in ieder geval snel de maag. Na het ontbijt zijn we naar een ander soort rodeo gegaan, meer een western-paarden-wedstrijd/-show. Het was wel gaaf om te zien hoe ze vanaf een getraind paard met lasso´s wilde paarden en stieren vingen enz.
Vervolgens om het weekend mooi af te sluiten zijn we nog naar een archeologische plaats geweest, Tula. Hier leefden vroegen de Toltecs (ook een prehispanic bevolkingsgroep) en deze plek is vooral bekend om de 5m hoge stenen totempalen op een ´piramide´, die reusachtige Toltecs moeten voorstellen. Zeer indrukwekkend en interessant!
Goed, al met al dus weer een zeer actief, spannend en cultureel weekend geweest en nu moet ik nog ff hard gaan blokken voor m´n 5 tentamens en m´n presentatie voor de komende dagen!
Tot gauw!
Liefs,
Barbara
P.S. Iedereen die jarig is geweest en die ik vergeten ben persoonlijk te feliciteren... alsnog Gefeliciteerd! Ik hoop dat jullie een leuke dag hebben gehad.
Juud, ik weet niet of je het in m´n vorige berichtje nog gelezen had, maar je kaartje is op 1 nov aangekomen (precies 3 weken!)... bedankt, erg lief!
Tot gauw!
Liefs,
Barbara
07 November 2005 - 23:53
Pa En Ma:
ha ha eerste bericht van pa deze keer groetjes en goeie tentamens doei -
08 November 2005 - 07:44
Judith:
Hee Bar! Had je berichtje nog niet gelezen omdat ik in Frankrijk was (heel saai hele dag in de auto hoor, niet boeiend dus), maareh: de nada:-). SUCCES met je tentamens en presentatie!! xx -
08 November 2005 - 18:07
Mieke:
Hoi! Cool man dat rodeorijden!! Echt gaaf om te zien. Waren de mannen erop soms ook interessant om te zien? hihi! Doei, kus Mieke -
09 November 2005 - 07:04
Manja:
He Bar,
Geen losgeslagen cowboy gevangen? ;-) Lijkt me best wel gaaf om eens te zien zo'n rodeo. Heel veel succes met de tentamens en de presentatie. Maar dat gaat vast wel lukken!